SKUPAJ ZA BOLJŠO DRUŽBO

Pobuda slovenskih komunalnih podjetij

pod okriljem komunalne zbornice smo se slovenska komunalna podjetja povezala v želji, da bi:

  • zmanjšali količine odpadkov, predvsem količine zavržene hrane,
  • bolj preudarno razmišljali o načrtovanih nakupih,
  • kupovali več stvari iz druge roke ali si jih izposojali,
  • pili vodo iz pipe namesto iz plastenk …

Del tega prizadevanja je tudi pobuda Enkratno je stvari uporabljati večkratno, njen ključni cilj pa je predstaviti pomen ponovne uporabe in na dolgi rok spremeniti vedenje prebivalcev, zmanjšati količino odpadkov ter usmerjati še uporabne stvari tja, kjer jih družba najbolj potrebuje.
V naši družbi vsak dan ustvarimo vse več odpadkov – skrb vzbujajoč je predvsem podatek, da v Sloveniji v povprečju vsako leto zavržemo 64 kg hrane na prebivalca.

Nasveti za uporabo ostankov hrane

Vsak Evropejec letno povzroči 157 kg odpadne embalaže. Tako ravnanje obremenjuje tako okolje kot tudi vašo denarnico.
Zato smo za vas pripravili nekaj napotkov, kako lahko tudi sami zmanjšate količine odpadkov, bolj preudarno načrtujete nakupe, kako lahko stare predmete ponovno uporabite, kaj vse lahko najdete v Centrih ponovne uporabe …
Želimo si, da bi se pobudi slovenskih komunalnih podjetij pridružili tudi vi! Pripravili smo priročnik Ne zavrzi me!, ki  združuje nekaj kratkih in preprostih napotkov – možnosti ponovne uporabe, nasvetov in načinov souporabe, s katerimi lahko postanemo odgovornejši porabniki in poskrbimo, da odvečni predmeti ne končajo med odpadki, temveč zaživijo novo življenje. S priročnikom želimo tudi v praksi pokazati, da obstajajo drugi, okolju prijaznejši načini porabe, s katerimi je mogoče izdelke in dobrine uporabljati dlje časa in spoštovati naravne vire, ki nam omogočajo preživetje. Vsakdo izmed nas moč, da spremeni svet na bolje.

Trike in nasvete, kako zmanjšati količino odpadkov boste našli v priročniku Ponovno uporabi in ponosno pokaži.

Prelistajte tudi priročnik  Manj je več, ki izpostavlja spodnja vprašanja in vam ponuja nasvete, kako lahko vsak posameznik pripomore k trajnostni rabi naravnih virov, ohranjanju okolja, zmanjševanju nastalih odpadkov in tako tudi nekaj privarčuje.

Ali to resnično potrebujem?

Ali lahko kupim iz druge roke?

Ali si lahko sposodim, najamem, posodim ali si delim?

Ali smo lahko lastniki skupina?

Ali lahko to sam/a naredim?

Kje je bilo proizvedeno?

Ali lahko kupim enak izdelek lokalno?

Ali lahko ocenim celotni vpliv na okolje, ki ga ima moj nakup? To vključuje proizvodnjo, energijo in uporabljene materiale, prevoze, oglaševanje, embalažo ter smeti.

Ali ta izdelek traja dolgo ali ga lahko uporabim le enkrat? Ali ga lahko nadgrajujem, ponovno uporabim, recikliram?

Ali mi proizvajalec garantira, da bo vzel izdelek nazaj in ga recikliral, ko ne bo več uporaben? (To je pomembno pri izdelkih, ki porabljajo veliko virov pri proizvodnji, kot je hladilnik, pralni stroj, televizija, glasbeni stolpi, avtomobili, itd.)

Ali je izdelek najbolj učinkovit glede na porabo energije in materialov, na voljo na tržišču? Ali uporablja okolju škodljive snovi, tako v procesu proizvodnje kot tudi sam izdelek (npr. toksične snovi ali PVC itd.)

So okoljski standardi upoštevani pri proizvodnji?

Ali resnični proizvajalci (to so delavci v tovarni ali obdelovalci v kmetijstvu) dobijo pravično plačilo?

Ali so delovne razmere varne in zdrave ali so to take razmere, pod katerimi ne bi delal noben „zahodni“ delavec?

Ali proizvodnja dobrin krati visoko kvalitetno kmetijsko zemljo proizvodnji hrane za lokalno prebivalstvo?

priročnik NE ZAVRZI ME!