3. JULIJ – MEDNARODNI DAN BREZ VREČK

Vrečke

Danes je mednarodni dan brez vrečk. Vzpostavljen je v bil okviru iniciative Svet brez vrečk, ki si prizadeva za drastično zmanjšanje uporabe plastičnih vrečk za enkratno uporabo.

V ta namen so aprila letos evropski poslanci glasovali za zakonodajo, ki zahteva 80-odstotno zmanjšanje uporabe najbolj razširjenih tankih plastičnih vrečk do leta 2019. Plastične vrečke za razgradnjo potrebujejo več kot 100 let, najbolj nevarne pa so v morju, kjer zaradi svoje podobnosti meduzam neposredno ogrožajo morske živali, ki jih zaradi tega zamenjujejo za hrano.

V oceanih namreč vsako leto pristane na milijarde plastičnih vrečk. Ker so na videz podobne meduzam, jih morske živali zamenjajo za hrano, zaradi česar so najbolj ogrožene morske želve. V okviru programa Združenih narodov za okolje (Unep) so ocenili, da na vsaki kvadratni milji ocena plava približno 46.000 delov plastike in da kar 70 odstotkov smeti potone na dno oceana.

Na severnem delu Tihega oceana plava največje smetišče na svetu. V njem je 100 milijonov ton plastike. Smetišče je veliko kot severni del celinske Amerike. Ocene o velikosti smetišča se razlikujejo, saj zaplate ni mogoče videti na satelitskih slikah. Plastično smetje je namreč popolnoma razdrobljeno v nekakšno plastično brozgo, ki plava tik pod morsko površino, zato ga sateliti ne zaznajo. Smetišče se pokaže šele takrat, ko ladja zabrede vanj. Podobne zaplate smeti plavajo v vseh svetovnih oceanih, vendar nobena ni tako veliko kot tihomorska. Plavajoča plastika je nevarna za zdravje živali in ljudi. V teh predelih Pacifija je 40-krat več mikroplastike kot planktona. Ko plastika vstopi v prehransko verigo živali, vstopi tudi v našo, ko se prehranjujemo z mesom teh živali.

Prvi korak zazmanjšanje onesnaženja moramo narediti sami!

Plastične vrečke pa ne povzročajo le škode v oceanih, ampak nas zastrupljajo tudi na kopnem. Ker se razkrajajo zelo počasi in ker pri razkrajanju nastaja vedno več manjših delcev, ki vsebujejo strupene kemikalije, ti pronicajo v zemljo in onesnažujejo našo pitno vodo in rodovitno zemljo.

Vsak posameznik lahko zmanjša število plastičnih vrečk, in sicer tako, da pri nakupu prinese vrečko s seboj, da uporablja vrečke iz blaga ali papirnate vrečke, ki jih je lažje reciklirati, nakup pa lahko zloži v kartonaste škatle, ki so velikokrat spravljene v bližini trgovinske blagajne.